Asalnya nak buat Pavlova jadi cari la whipping cream untuk hiasan atas kek (topping). Mula-mula beli yang kotak kecik tu, sekali tanya kawan betul ke apa yang dibeli tu. Dia pernah buat, sedap pulak tu helokkkk je. Pastu dia kata ada 2 jenis, Dairy and Non-Dairy (Tenusu dan Bukan-Tenusu).
Ingatkan yang ni sebab ada gambar Pancake tu. Tapi ni nanti tak tahan lama topping tu.
Kalau untuk buat Pavlova atau hiasan kek tu tak sesuai pakai yang Dairy. Nanti cepat sangat cair dan tak tahan lama bentuknya. Kalau buat sebiji yang besar tu makan sikit-sikit mesti 3, 4 hari baru habis. Hehe
Last buat pavlova 7 tahun yang lalu, selepas kejadian whipping cream nya mencair sampai hilang rupa akibat salah guna jenis whipping. Sampai ke sudah tak buat-buat lagi. Erkkk~
Lepas tu beli satu lagi ingatkan betul la. Sebab nampak macam ye je. Lama simpan dalam peti ais baru la belek-belek, RUPANYAAAAAA... yang ni pun Dairy (ada tulis UHT).
Jadi sekarang kena cari resipi lain pulak untuk habiskan dua kotak ni.
Boleh buat apa ye untuk Dairy Whipping Cream ni?
kalau nak tau lebih lanjut perbezaan whipping cream ni, boleh baca kat sini. Ha kat situ ada terangkan semua.
21 comments:
oo..ada 2 jenis ya...haha..jarang buat kek..buat cheese cake boleh kot..
saya kurang suka masak....istri saya lah boleh
buat chocolate cake with chocolate ganache
buat salted caramel
buat cheese cake
Parfait paling senang. Pkl2 je whiping cream tu, lepas tu masukkan buah2 atau cereal. Hehe. Tak pun buah burnt cheesecake. Hehe
alamak! baru tau ada beza, aritu beli main hentam je, sekali terbeli yg non dairy tapi buat non bake cheese cake. on je lah. nasib kek tu sekali jalan je terus abis 😁
ahaaa, baru tahu jugak ada berbeza jenis. Hmmm, baru baca yang Dairy Whipping Cream boleh jadi ejen pemekat dalam pasta macam carbonara. Boleh tryyy kay hehe
kita baca kat sini - https://www.riezthelicious.com/blog/whipping-cream-dairy-vs-non-dairy/
baru tau beza dua2 ni..thanks for sharing^^
hahahhaha!! baru tahu weyh. nasib laaa tak beli haritu. tenang juge masa pergi bakery.
@nohas - ha a. tak sama. hehe. betul2, banyak yang suggest cheese cake =)
@alfan - hehe baik pak...
@sunah - salted caramel macam menarik.. =)
@ana - wahh first time dengar parfait. hehe. boleh cuba nanti..
@shirven - ye kak. haha nasib baik sekali jalan terus okay la tu..
@hanis - waaaa bestnya boleh buat kuah carbonara
@haziqah - hehe sama2 kita tau..
@anna - kann. hahaha beli barang bakery macam g watsons >.<
saya nk suggest pun saya ni baru belajaq masak kemarin. hahahaha
Good info..
Jemput join segmen ni kalau belum ya. Ucapan kata semangat untuk frontliners kita. Semoga mereka terus bersemangat dan dipermudahkan segala urusan.
https://ejulz.blogspot.com/2020/04/segmen-ucapan-buat-frontliners-covid-19.html?m=1
Assalamualaikum.. kisahnya.. saya pun baru tahu ni. tak pernah lagi buat pavlova. Pernah makan je sekali dua..
kalau akak, memang tak buat lah... hheheh almaklum jenis tak berapa rajin ni
Ada perbezaan jugak yer
rajinnya dia!
sejak MCO ni start, I'm beginning to pay more attention to things like this.
kita pun baru tahu dia ada dua jenis. lahhh.
Kita singgah n follow sini tau.
moga menjadi somethinglah yea... :D
@zulhilmi - hahaha okay bagus tu. keep it up! hehe
@ejulz - terima kasih.. belum join lagi eheee
@semut - waalaikumussalam. ohh yeke. pavlova ni dia lain daripada kek yang lain.
@norhidana - haha alaa saya pun bukan kategori R pun tapi teringinnn >.<
@cik capucc - ha a ada, kalau tak, tak sesuai topping dia
@cik itah - tidaklah sangat. heeee
@ray - yeayyy ada geng. hi-5! ahah
@farah - ahaaa. ye sis~ hehe tq ye
@nora - aamiin. kiv dulu hehe..
Selalu guna buat topping cheese untuk kek coklat.. hehehe.. Sedap..
Post a Comment