Wednesday, May 13, 2020

Dairy And Non-Dairy Whipping Cream

Assalamualaikum~


Asalnya nak buat Pavlova jadi cari la whipping cream untuk hiasan atas kek (topping). Mula-mula beli yang kotak kecik tu, sekali tanya kawan betul ke apa yang dibeli tu. Dia pernah buat, sedap pulak tu helokkkk je. Pastu dia kata ada 2 jenis, Dairy and Non-Dairy (Tenusu dan Bukan-Tenusu).

Ingatkan yang ni sebab ada gambar Pancake tu. Tapi ni nanti tak tahan lama topping tu.


Kalau untuk buat Pavlova atau hiasan kek tu tak sesuai pakai yang Dairy. Nanti cepat sangat cair dan tak tahan lama bentuknya. Kalau buat sebiji yang besar tu makan sikit-sikit mesti 3, 4 hari baru habis. Hehe catty cat

Last buat pavlova 7 tahun yang lalu, selepas kejadian whipping cream nya mencair sampai hilang rupa akibat salah guna jenis whipping. Sampai ke sudah tak buat-buat lagi. Erkkk~


Lepas tu beli satu lagi ingatkan betul la. Sebab nampak macam ye je. Lama simpan dalam peti ais baru la belek-belek, RUPANYAAAAAA... yang ni pun Dairy (ada tulis UHT).

Lalalala Pucca
Jadi sekarang kena cari resipi lain pulak untuk habiskan dua kotak ni.
 Boleh buat apa ye untuk Dairy Whipping Cream ni?

kalau nak tau lebih lanjut perbezaan whipping cream ni, boleh baca kat sini. Ha kat situ ada terangkan semua.

Thank you

21 comments:

nohas said...

oo..ada 2 jenis ya...haha..jarang buat kek..buat cheese cake boleh kot..

Alfan Ismail said...

saya kurang suka masak....istri saya lah boleh

Sunah Sakura said...

buat chocolate cake with chocolate ganache

buat salted caramel

buat cheese cake

Ana Suhana said...

Parfait paling senang. Pkl2 je whiping cream tu, lepas tu masukkan buah2 atau cereal. Hehe. Tak pun buah burnt cheesecake. Hehe

ShirVen said...

alamak! baru tau ada beza, aritu beli main hentam je, sekali terbeli yg non dairy tapi buat non bake cheese cake. on je lah. nasib kek tu sekali jalan je terus abis 😁

Hanis Amanina said...

ahaaa, baru tahu jugak ada berbeza jenis. Hmmm, baru baca yang Dairy Whipping Cream boleh jadi ejen pemekat dalam pasta macam carbonara. Boleh tryyy kay hehe

kita baca kat sini - https://www.riezthelicious.com/blog/whipping-cream-dairy-vs-non-dairy/

haziqah said...

baru tau beza dua2 ni..thanks for sharing^^

Anna said...

hahahhaha!! baru tahu weyh. nasib laaa tak beli haritu. tenang juge masa pergi bakery.

Silah Hassy said...

@nohas - ha a. tak sama. hehe. betul2, banyak yang suggest cheese cake =)

Silah Hassy said...

@alfan - hehe baik pak...

@sunah - salted caramel macam menarik.. =)

@ana - wahh first time dengar parfait. hehe. boleh cuba nanti..

@shirven - ye kak. haha nasib baik sekali jalan terus okay la tu..

@hanis - waaaa bestnya boleh buat kuah carbonara

@haziqah - hehe sama2 kita tau..

@anna - kann. hahaha beli barang bakery macam g watsons >.<

ZULHILMI TEMPOYAK said...

saya nk suggest pun saya ni baru belajaq masak kemarin. hahahaha

ejulz said...

Good info..

Jemput join segmen ni kalau belum ya. Ucapan kata semangat untuk frontliners kita. Semoga mereka terus bersemangat dan dipermudahkan segala urusan.

https://ejulz.blogspot.com/2020/04/segmen-ucapan-buat-frontliners-covid-19.html?m=1

Semut Senyum said...

Assalamualaikum.. kisahnya.. saya pun baru tahu ni. tak pernah lagi buat pavlova. Pernah makan je sekali dua..

norhidana said...

kalau akak, memang tak buat lah... hheheh almaklum jenis tak berapa rajin ni

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

Ada perbezaan jugak yer

Cik Itah said...

rajinnya dia!

ray said...

sejak MCO ni start, I'm beginning to pay more attention to things like this.

Farah Dinah Hassan said...

kita pun baru tahu dia ada dua jenis. lahhh.
Kita singgah n follow sini tau.

Nora Karim said...

moga menjadi somethinglah yea... :D

Silah Hassy said...

@zulhilmi - hahaha okay bagus tu. keep it up! hehe

@ejulz - terima kasih.. belum join lagi eheee

@semut - waalaikumussalam. ohh yeke. pavlova ni dia lain daripada kek yang lain.

@norhidana - haha alaa saya pun bukan kategori R pun tapi teringinnn >.<

@cik capucc - ha a ada, kalau tak, tak sesuai topping dia

@cik itah - tidaklah sangat. heeee

@ray - yeayyy ada geng. hi-5! ahah

@farah - ahaaa. ye sis~ hehe tq ye

@nora - aamiin. kiv dulu hehe..

Sha Mohamed said...

Selalu guna buat topping cheese untuk kek coklat.. hehehe.. Sedap..