Semalam tiba-tiba je dapat idea selepas teringat resipi yang dah simpan untuk kesekian lamanya. Hahaha memang selalu jumpa makanan yang best-best, simpan dulu buat koleksi atau screenshot siap-siap tapi buatnya ntah tahun bila. Hihiks
Alang-alang ada jagung dalam peti yang tak berusik lagi so kita try je la buat ni.
Nak buat bubur jagung kena guna santan, jadi nak makanan yang sihat sikit kita buat macam ni je la. (padahal boleh je rebus terus makan gitu je lagi sihat. Lels)
Nak buat bubur jagung kena guna santan, jadi nak makanan yang sihat sikit kita buat macam ni je la. (padahal boleh je rebus terus makan gitu je lagi sihat. Lels)
Bahan-bahan. Garam dan susu pekat tiada dalam gambar
Senang gila buat mende ni, tak sangka pulak sesenang ini. Hahaha budak darjah 1 pun boleh buat >.< Semua bahan ni masukkan dalam periuk pastu masak je sampai mendidih.
Jagung tu kalau saya, rebus asing dulu sebelum masukkan semua dengan bahan2 lain. Cuma dalam resipi tu tak cakap dia rebus dulu. Katanya masukkan sekali je dengan yang lain.
Oh susu Dutch Lady Full cream tu saya ganti. Ikut resipi sebenar dia pakai susu cair. Tapi saya lebih suka guna susu ni kalau letak kat spaghetti ke, buat kek ke. Sedap kan? Hehe
Cheese Slice yang sedang mencair. Phewww~
Ni la kejadiannya masa dalam periuk lagi. Yang best tu bau wangi butter dengan daun pandan. Eh butter tu tak la guna sebuku macam dalam gambar, guna sikit je. Kurang daripada suku yang saya guna, lepas tu masuk dalam peti ais balik. Jimat. Hahaha nanti nak buat biskut raya pulak. Eh? *kalau rajin*.
~SALAM 7 RAMADHAN DAN SELAMAT BERBUKA SEMUA~
34 comments:
wahhhh good idea ni bagi resipi cenggini.
nnt bila ada stok jagung, nak try buat.
nampak sedap.
Nampak sedap betul tu.. lama x makan jagung.. adeh
omo omo this looks so good. sedapnyaaa yummyy
hehe ye puan. sila la cuba. so yummieh =)
saya selalu beli jagung bakar je kalau g pasar hehe
auchh. sedappppp =)
Wahh tergugat iman di pagi hari ni! hahah then tiba2 rasa nak buat juadah berbuka! ngeee ;) ;)
.
Oh ya thanks for the recipe :)
sedap tu. biasanya rebus n makan gitu je.
Nampak sedap tu. Tak pernah cuba lagi. Yup, setuju guna fresh milk lagi sedap.
aihh terbau cheese sampai sini..hehhee. Resepi mudah dan menarik tu tapi sedap makan panas2 tak? semua bahan ada kecuali jagung..ermm
Sesekali boleh ni.. Risau dari Sesekali berkali-kali.. Sebab penggemarnya jagung.
Wah sedap ni. nanti nak try buat 😊
wah senangnyaa,,,bole try
ahaha lain kali tutup mata sebelah dulu kalau scroll pagi2. okay Hanachie sama2, nanti buat ye =)=)
selalu memang rebus je pun hehe. ~
kan kannn =)
hihiks jauh bau. panas2 tak sempat makan pulak, makan sejuk2 keluar dari peti hehe. laa watak utama nya takde hehe ~
ohh yeke. ni kalau dapat jagung manis ranum aduhhh memang berulang. =)
sila2. boleh buat makan2 sambil tengok berita hehe
tu la. senang je rupanya ;)
nampak sedap
Assalamualaikum.. wah nampak sexy laa jagung tu... menarik selera.
sedapnya..dah lama tak makan..masak sendr puas hati..makan sampai puas..
nasib baik memang sedap. hehe
waalaikumussalam. ahaah terseksis pulak dia >.<
ha a tepat sekali hehe
Pernah juga mak buat. Sedap. Rasa lemak manis masin. Mcm jagung cup tp versi tongkol. Apapun suka jagung rebusm hehe..
eh eh menariknya! pernah makan camni masa food review je..haha, buat sendiri belum lagi..boleh la rujuk entri ni nanti!
@nana l - ehee. jagung rebus paling senang. kalau kat pasar suka beli yang bakar hehe
@sunah s- ohh yeke. ahha boleh la try nanti =)
wah meleleh2 tgk jagung cheese ni..yummyyy
@mama t - eheee saya pun!
Ini memang sedap Ni.. mesti terasa lemak, manis Dan cheesy kan
Pergh sedap ni
Yang nie duk nampak lah lalu lalang, siap screenshot tapi tak cuba lagi.. tak tahulah bilanya nak buat..
Post a Comment